fbpx

Så här optimerar du din webbplats för lokala sökningar

I den digitala världen vi lever i idag är det inte längre tillräckligt att enbart ha en webbplats; den måste också vara sökoptimerad. Men när det kommer till SEO (sökmotoroptimering), tänker många enbart på global eller nationell synlighet. Vad många företagare inte inser är att lokal SEO är minst lika viktig, särskilt för små och medelstora företag som konkurrerar på en lokal marknad.

Statistik visar att 46% av alla sökningar på Google är lokala. Det innebär att nästan hälften av alla som söker på nätet letar efter tjänster eller produkter i sin omedelbara närhet. Om din webbplats inte är optimerad för att möta detta behov, går du miste om en betydande del av din potentiella kundbas.

I det här inlägget kommer vi att dyka djupt ner i hur du kan optimera din webbplats för lokala sökningar. Vi kommer att gå igenom allt från grundläggande faktorer som Google My Business och lokala sökord, till mer avancerade strategier som lokal länkbyggnad och mobiloptimering. Oavsett om du är ny inom lokal SEO eller redan har en del erfarenhet, kommer du att hitta värdefulla insikter och praktiska tips som du kan börja tillämpa direkt.

Varför är lokal SEO viktig?

När det kommer till SEO, är det lätt att tänka stort och sikta på global dominans. Men sanningen är att lokal SEO ofta kan ge snabbare och mer mätbara resultat, särskilt för små och medelstora företag. Låt oss bryta ner varför det är så.

Skillnaden mellan allmän SEO och lokal SEO

Allmän SEO fokuserar på att förbättra din webbplats på en bredare skala, medan lokal SEO är inriktad på att nå ut till kunder i ett specifikt geografiskt område. Detta är avgörande för företag som restauranger, butiker och tjänsteföretag som opererar på en lokal marknad.

Hur lokal SEO påverkar små och lokala företag

För små företag kan lokal SEO vara en game-changer. Genom att synas i lokala sökresultat kan du dra till dig kunder som faktiskt är i närheten och redo att göra ett köp. Detta är särskilt viktigt i en tid då ”nära mig”-sökningar har ökat exponentiellt.

Fallstudier som visar effekten av lokal SEO

Flera fallstudier har visat att företag som investerar i lokal SEO ser en betydande ökning i både trafik och försäljning. Till exempel, en lokal restaurang ökade sin organiska trafik med 230% inom sex månader efter att ha implementerat en lokal SEO-strategi.

Grundläggande faktorer för lokal SEO

För att lyckas med lokal SEO behöver du mer än bara en välstrukturerad webbplats och kvalitativt innehåll. Det finns några grundläggande faktorer som du inte får förbise om du vill ranka högt i lokala sökresultat. Låt oss ta en närmare titt på dessa.

Google My Business

Det första steget i din lokal SEO-strategi bör vara att skapa eller uppdatera din Google My Business-profil. Detta är ditt företags digitala visitkort på Google och en viktig rankingfaktor för lokala sökningar. Se till att all information är korrekt och uppdaterad, inklusive öppettider, adress och kontaktuppgifter.

Lokala sökord

Att använda lokala sökord i ditt innehåll och metadata kan göra en stor skillnad. Tänk på vilka sökord dina lokala kunder skulle använda för att hitta dina tjänster eller produkter och inkludera dem i ditt innehåll, titlar och meta-beskrivningar.

Lokala citat

Citat, eller nämnanden av ditt företagsnamn, adress och telefonnummer på andra webbplatser, är en annan viktig faktor för lokal SEO. Se till att dina citat är konsekventa över hela webben och försök att få dem från välrenommerade lokala webbplatser.

Så här optimerar du din webbplats för lokal sökning

Nu när vi har gått igenom de grundläggande faktorerna för lokal SEO, är det dags att dyka in i de mer tekniska aspekterna av att optimera din webbplats. Här är några konkreta steg du kan ta.

Användning av lokala sökord i meta-titlar och beskrivningar

Meta-titlar och beskrivningar är det första som potentiella kunder ser i sökresultaten. Genom att inkludera lokala sökord här, ökar du chansen att locka till rätt publik. Till exempel, om du driver en blomsteraffär i Stockholm, kan en bra meta-titel vara ”Bästa blomsteraffären i Stockholm”.

Optimering av sidstruktur och URL:er

En välorganiserad webbplats gör det lättare för sökmotorer att förstå ditt innehåll. Se till att dina URL:er är logiska och inkluderar lokala sökord där det är möjligt. Till exempel, använd ”/kontakt-stockholm” istället för bara ”/kontakt”. Detta om du har fler än bara ett kontor. 

Skapande av lokalriktat innehåll

Innehåll som är skräddarsytt för din lokala publik kan göra underverk för din SEO. Tänk på att skapa blogginlägg, guider eller artiklar som adresserar lokala frågor, evenemang eller nyheter relaterade till din bransch.

Mobiloptimering för lokal sökning

I en alltmer mobil-centrerad värld är det viktigt att inte förbise mobiloptimering när det kommer till lokal SEO. Många lokala sökningar görs i farten, och om din webbplats inte är mobilvänlig, riskerar du att förlora potentiella kunder. Här är några aspekter att fokusera på.

Vikten av en mobilvänlig webbplats

Google har gått över till ”mobile-first indexing”, vilket innebär att de primärt använder den mobila versionen av en webbplats för rankning och indexering. Om din webbplats inte är mobilvänlig, kommer det att påverka din SEO negativt.

Hur mobilanvändning påverkar lokal sökning

Statistik visar att över 60% av alla ”nära mig”-sökningar görs från en mobil enhet. Detta understryker vikten av att ha en mobiloptimerad webbplats för att dra nytta av dessa lokala sökningar.

Tips för att förbättra mobilupplevelsen

 • Snabb laddningstid: En långsam webbplats kan leda till hög avvisningsfrekvens.
 • Responsiv design: Se till att din webbplats ser bra ut och fungerar smidigt på alla skärmstorlekar.
 • Lättanvänd navigering: Mobilanvändare bör enkelt kunna navigera din webbplats med en hand.

Lokala länkar och sociala signaler

Länkbyggnad och sociala signaler är två andra viktiga faktorer som kan påverka din lokal SEO. Men hur går man tillväga för att optimera dessa aspekter? Låt oss ta en titt.

Vikten av att bygga lokala backlinks

Backlinks, eller inkommande länkar till din webbplats, är en av de starkaste rankingfaktorerna i Googles algoritm. För lokal SEO är det särskilt viktigt att få länkar från andra lokala företag och organisationer. Detta kan inte bara förbättra din webbplats auktoritet, men också signalera till Google att du är en relevant aktör på den lokala marknaden.

Hur sociala medier kan hjälpa till med lokal SEO

Sociala signaler, som delningar och interaktioner på sociala medier, kan också ha en inverkan på din lokal SEO. Genom att vara aktiv på sociala medier och engagera dig med din lokala community kan du öka din webbplats synlighet och trovärdighet.

Strategier för att förbättra din webbplats lokala auktoritet

 • Samarbeta med lokala influencers och bloggare för gästinlägg och länkutbyte.
 • Delta i lokala evenemang och sponsra aktiviteter för att få naturliga länkar och nämnanden.
 • Använd sociala medier för att dela lokalriktat innehåll och uppmuntra användare att interagera med ditt varumärke.

Fallstudie: En framgångshistoria

För att sätta all teori i perspektiv, låt oss titta på en verklig framgångshistoria där lokal SEO har gjort en avgörande skillnad för ett företag.

Företagets utmaningar

Vi tar som exempel en liten frisörsalong i Göteborg som hade svårt att locka nya kunder trots en central belägenhet. De hade en webbplats men den var inte optimerad för lokal sökning.

Implementerade strategier

 • Skapade en Google My Business-profil med korrekta och detaljerade uppgifter.
 • Optimerade webbplatsen med lokala sökord och skapade lokalriktat innehåll.
 • Byggde lokala backlinks genom samarbeten med andra lokala företag.

Resultat

Inom tre månader såg företaget en ökning av organisk trafik med 150% och en 40% ökning i bokningar via webbplatsen. Dessutom rankade de nu på första sidan för flera viktiga lokala sökord.

Vad vi kan lära oss

Denna fallstudie visar att med rätt strategier och genomförande kan lokal SEO ha en enorm inverkan på ett företags framgång. Det bevisar också att du inte behöver vara ett stort företag för att konkurrera effektivt på den digitala marknaden.

Slutsats

Att optimera din webbplats för lokal sökning är inte en engångsaktivitet, utan en pågående process som kräver både tid och ansträngning. Men som vi har sett i detta inlägg, kan fördelarna vara enorma. Från att öka din synlighet i lokala sökresultat till att dra till dig mer kvalificerad trafik, är lokal SEO en investering som betalar sig många gånger om.

Varför du inte bör försumma lokal SEO

Om du är ett lokalt företag, kan du inte längre ignorera vikten av lokal SEO. Med en ökande mängd ”nära mig”-sökningar och en alltmer mobil användarbas, är lokal SEO inte bara en ”trevlig att ha”-strategi, utan en nödvändighet.

Nästa steg i din lokal SEO-resa

Nu när du är beväpnad med denna kunskap, är det dags att ta nästa steg. Börja med att granska din nuvarande webbplats och identifiera områden som kan förbättras. Skapa eller uppdatera din Google My Business-profil, fokusera på lokalriktat innehåll och börja bygga kvalitativa lokala länkar.

Vanliga frågor om lokal SEO (FAQ)

Vad är Google My Business och varför är det viktigt?

Google My Business är en gratistjänst från Google som låter företagare skapa och hantera sin företagsprofil på Google. Det är en av de viktigaste faktorerna för lokal SEO eftersom det direkt påverkar hur ditt företag visas i lokala sökresultat och på Google Maps.

Hur påverkar mobilanvändning min lokal SEO?

Mobilanvändning har ökat dramatiskt och många lokala sökningar görs via mobila enheter. En mobiloptimerad webbplats är därför avgörande för att ranka högt i lokala sökresultat.

Vad är lokala sökord och hur använder jag dem?

Lokala sökord är sökord eller fraser som inkluderar specifika geografiska platser eller termer som ”nära mig”. De bör användas i ditt innehåll, meta-titlar och beskrivningar för att förbättra din lokal SEO.

Hur får jag lokala backlinks?

Lokala backlinks kan erhållas genom samarbeten med andra lokala företag, deltagande i lokala evenemang, eller genom att skapa värdefullt innehåll som andra vill länka till.

Kan sociala medier påverka min lokal SEO?

Ja, sociala signaler som delningar och interaktioner på sociala medier kan ha en positiv inverkan på din lokal SEO. Det kan också hjälpa dig att bygga en stark lokal närvaro och öka din webbplats trovärdighet.

Handlingsplan: Dina nästa steg

Nu när du har en djupare förståelse för lokal SEO och dess betydelse, är det dags att agera. Här är en enkel handlingsplan för att komma igång med din lokal SEO-strategi.

 • Granska din webbplats: Gå igenom din nuvarande webbplats och identifiera områden som kan förbättras när det gäller lokal SEO.
 • Skapa/uppdatera din Google My Business-profil: Om du inte redan har en, skapa en Google My Business-profil. Om du redan har en, se till att all information är uppdaterad och korrekt.
 • Nyckelordsanalys: Gör en lista över potentiella lokala sökord som är relevanta för ditt företag och börja inkludera dem i ditt innehåll.
 • Mobiloptimering: Se till att din webbplats är mobilvänlig. Testa laddningstider och användarupplevelse på olika enheter.
 • Bygg lokala länkar: Identifiera möjligheter för att bygga lokala backlinks genom samarbeten, gästinlägg eller deltagande i lokala evenemang.
 • Mät och justera: Efter att ha implementerat dessa förändringar, använd verktyg som Google Analytics för att mäta effekten. Var beredd att justera din strategi baserat på resultaten.

————————————————————————————————————————

Beyond Digital Marketing grundades 2017 och drivs utav Charlotta Ullholm och Oliver Cartea som är seo konsulter. De har hjälpt många företag i Göteborg med seo men även jobbat mycket över hela Sverige. De strävar efter att bygga en digital marknadsföringsbyrå och arbetar med SEO och innehåll på svenska, spanska och engelska.

Behöver du en SEO analys av din hemsida? Klicka på länken och beställ din!

Dela inlägg

Läs fler inlägg

Boka en SEO analys
SEO
Oliver Cartea

Varför behövs SEO?

Välkommen till ett inlägg som kommer att förändra ditt sätt att se på digital marknadsföring. Har du någonsin undrat varför vissa webbplatser alltid verkar dyka