fbpx

5 Snabba SEO-Åtgärder som ger direkta resultat för småföretagare

Välkommen till detta inlägg där vi ska utforska något som varje småföretagare borde ha på sin radar: Sökmotoroptimering, eller SEO som det oftast kallas. Men varför är SEO så viktigt för just småföretagare? Jo, i en digitaliserad värld där konkurrensen är stenhård kan rätt SEO-strategi vara det som skiljer framgång från misslyckande. Det kan hjälpa dig att synas i sökresultaten när potentiella kunder letar efter de produkter eller tjänster du erbjuder. Och det bästa av allt? Det finns snabba åtgärder du kan vidta som ger direkta resultat.

I detta inlägg kommer vi att gå igenom fem konkreta och snabba SEO-åtgärder som du kan implementera redan idag för att se mätbara förbättringar. 

Vi kommer att täcka allt från nyckelordsanalys och on-page optimering till mobil- och lokal SEO. Och för att göra det ännu bättre, varje sektion kommer med direkt applicerbara åtgärdssteg.

Så hur snabbt kan du förvänta dig att se resultat? Det varierar naturligtvis beroende på din nuvarande SEO-status och konkurrenssituation, men många av dessa åtgärder kan börja ge effekt inom loppet av några veckor, ibland till och med dagar.

Åtgärdssteg: För att få ut det mesta av detta inlägg, läs igenom hela texten först för att få en översikt. Därefter kan du börja med att implementera åtgärderna en efter en, i den ordning de presenteras eller baserat på vad som är mest relevant för ditt företag.

Nyckelordsanalys

Varför är nyckelordsanalys viktig?

Nyckelordsanalys är grunden för all SEO-arbete. Det handlar om att identifiera de sökord och fraser som dina potentiella kunder använder när de söker efter de produkter eller tjänster du erbjuder. Genom att förstå vilka nyckelord som är relevanta för din verksamhet kan du skräddarsy ditt innehåll och din marknadsföring för att matcha dessa sökningar, vilket i sin tur ökar din synlighet på sökmotorerna.

Hur gör man en grundläggande nyckelordsanalys?

Identifiera grundläggande termer: Börja med att lista de grundläggande termerna som beskriver din verksamhet och erbjudanden.

Använd verktyg: Det finns flera verktyg som kan hjälpa dig att utforska dessa nyckelord ytterligare, som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs.

Analysera konkurrens: Se vilka andra företag som rankar för dessa nyckelord och hur svårt det skulle vara att konkurrera med dem.

Fokusera på Long-Tail nyckelord: Dessa är längre, mer specifika fraser som ofta har lägre konkurrens men hög konverteringsgrad.

Vilka verktyg kan man använda?

 • Google Keyword Planner: Perfekt för att få grundläggande data direkt från Google.
 • SEMrush: Erbjuder djupgående analys och konkurrensöversikt.
 • Ahrefs: Bra för att spåra nyckelordens prestanda över tid.

 

Åtgärdssteg:

Öppna Google Keyword Planner och skriv in de grundläggande termerna du identifierat.

Gå igenom listan av föreslagna nyckelord och välj ut de som är mest relevanta för din verksamhet.

Använd SEMrush eller Ahrefs för att analysera konkurrensen för dessa nyckelord.

Börja inkludera dessa nyckelord i ditt webbinnehåll, meta-beskrivningar, och titlar.

On-Page Optimering

Vad innebär On-Page SEO?

On-Page SEO handlar om alla de åtgärder du kan vidta direkt på din webbplats för att förbättra dess position i sökresultaten. Det inkluderar optimering av innehåll, titlar, metabeskrivningar och intern länkning. Genom att fokusera på dessa element kan du göra din webbplats mer attraktiv för både användare och sökmotorer.

Hur optimerar man titlar och metabeskrivningar?

 • Titlar: Varje sida på din webbplats bör ha en unik och beskrivande titel som inkluderar relevanta nyckelord. Titeln bör vara mellan 50-60 tecken lång för att visas korrekt i sökresultaten.
 • Metabeskrivningar: Detta är den korta texten som visas under din webbsidans titel i sökresultaten. En bra metabeskrivning bör vara mellan 150-160 tecken och inkludera nyckelord samt en uppmaning till handling (CTA).

Varför är intern länkning viktig?

Intern länkning hjälper sökmotorer att förstå strukturen på din webbplats och vilka sidor som är mest relevanta. Det kan också förbättra användarupplevelsen genom att göra det enklare för besökare att navigera på din webbplats.

Åtgärdssteg:

 • Gå igenom varje viktig sida på din webbplats och se till att den har en optimerad titel och metabeskrivning.
 • Använd dina nyckelord på ett naturligt sätt i både titlar och metabeskrivningar.
 • Skapa interna länkar mellan relaterade sidor på din webbplats. Till exempel, om du har en bloggpost om ”SEO för småföretagare,” länka den till din tjänstesida om SEO-tjänster.
 • Använd verktyg som Screaming Frog eller Sitebulb för att göra en teknisk SEO-granskning och identifiera eventuella problem med titlar, metabeskrivningar eller intern länkning.

Mobiloptimering

Varför är mobiloptimering viktig?

I dagens digitala landskap är det mer sannolikt att dina potentiella kunder söker efter ditt företag via en mobil enhet än en dator. Google har också övergått till ”mobile-first indexing,” vilket innebär att sökmotorn först ser på den mobila versionen av din webbplats när den bestämmer hur den ska rankas. Därför är mobiloptimering inte längre ett val; det är en nödvändighet.

Hur påverkar det sökresultaten?

En webbplats som är optimerad för mobila enheter kommer inte bara att förbättra användarupplevelsen utan också ha en positiv inverkan på din SEO. Google belönar webbplatser som är snabba och användarvänliga på mobila enheter med högre placeringar i sökresultaten.

Vilka snabba åtgärder kan man ta?

 • Responsiv Design: Se till att din webbplats är responsiv, vilket innebär att den anpassar sig efter skärmstorleken på den enhet som används.
 • Snabb Laddningstid: Mobilanvändare är ofta på språng, så varje sekund räknas. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att testa din webbplats hastighet.
 • Användarvänlighet: Stora knappar, lättläst text och enkel navigering är nyckeln till en bra mobilupplevelse.

Åtgärdssteg:

 • Testa din webbplats med Google’s Mobile-Friendly Test för att identifiera eventuella problem.
 • Om din webbplats inte är responsiv, överväg att uppdatera den eller använda en mobilanpassad mall.
 • Använd Google PageSpeed Insights för att identifiera och åtgärda problem som kan sakta ner din webbplats på mobila enheter.
 • Gör en manuell granskning av din webbplats på olika mobila enheter för att säkerställa att allt ser bra ut och fungerar som det ska.

Lokal SEO

Varför är lokal SEO viktig för småföretag?

För småföretag som har en fysisk närvaro eller erbjuder tjänster i en specifik geografisk region, är lokal SEO oumbärlig. Det hjälper ditt företag att synas i lokala sökresultat och på Google Maps, vilket är avgörande för att locka kunder till din fysiska plats.

Hur skapar man en Google My Business-profil?

 • Skapa ett Konto: Gå till Google My Business-sidan och följ stegen för att skapa ett konto.
 • Verifiera Ditt Företag: Efter att du har lagt till din företagsinformation, måste du verifiera den, oftast via ett postkort från Google.
 • Optimera Din Profil: Lägg till så mycket information som möjligt, inklusive öppettider, kontaktinformation, och bilder.

Vilka andra lokala kataloger kan vara värdefulla?

Förutom Google My Business finns det andra lokala kataloger som Yelp, Eniro, och Hitta.se där du kan lista ditt företag för att öka din lokala synlighet.

Åtgärdssteg:

 • Skapa eller uppdatera din Google My Business-profil med aktuell information och bilder.
 • Använd nyckelord som är relevanta för din lokala marknad i beskrivningen och titlarna.
 • Be nöjda kunder att lämna recensioner på din Google My Business-sida för att förbättra din ranking.
 • Lista ditt företag i andra lokala kataloger och se till att informationen är konsekvent över alla plattformar.

Snabb Laddningstid

Varför är snabb laddningstid viktig?

I en tid då allt går snabbare är det ingen överraskning att webbanvändare förväntar sig att sidor laddar omedelbart. En långsam webbplats kan inte bara leda till förlorade kunder utan också påverka din SEO negativt. Google har gjort det klart att laddningstid är en rankingfaktor, vilket gör det till en prioritet för alla webbplatsägare.

Hur kan man testa sin webbplats hastighet?

Det finns flera verktyg för att testa din webbplats hastighet, inklusive:

 • Google PageSpeed Insights: Ger en omfattande analys av din webbplats hastighet och förslag på förbättringar.
 • GTmetrix: Ett annat användbart verktyg som ger detaljerade insikter och rekommendationer.

Vilka verktyg och metoder kan förbättra laddningstiden?

 • Bildoptimering: Komprimera bilder för att minska filstorleken utan att förlora kvalitet.
 • Caching: Använd caching för att lagra data och minska laddningstiden för återkommande besökare.
 • Minifiering: Minifiera CSS och JavaScript-filer för att ta bort onödig kod.
 • CDN (Content Delivery Network): Använd ett CDN för att distribuera innehållet närmare användarens geografiska plats.

Åtgärdssteg:

 • Använd Google PageSpeed Insights för att göra en initial hastighetsanalys av din webbplats.
 • Implementera de rekommenderade förändringarna, som att komprimera bilder och använda caching.
 • Om du inte redan använder ett CDN, överväg att införa detta för att förbättra laddningstiderna globalt.
 • Mät effekten av dessa förändringar genom att göra en ny hastighetsanalys.

Slutsats

Vi har nu gått igenom fem snabba och effektiva SEO-åtgärder som varje småföretagare kan implementera för att se direkta resultat. Från nyckelordsanalys och on-page optimering till mobil- och lokal SEO, samt förbättring av webbplatsens laddningstid, har vi täckt de mest kritiska aspekterna av SEO som du kan börja arbeta med redan idag.

Varför bör småföretagare agera nu?

SEO är en ständigt föränderlig disciplin. Det som fungerade igår kanske inte fungerar imorgon. Därför är det viktigt att inte bara implementera dessa åtgärder utan också att kontinuerligt uppdatera och anpassa din strategi. Ju snabbare du agerar, desto snabbare kan du börja se resultat.

Hur kan läsaren ta nästa steg för att förbättra sin SEO?

Om du har följt de åtgärdssteg som listats i varje sektion, har du redan en solid grund att bygga vidare på. Men SEO är en långsiktig investering som kräver kontinuerlig uppföljning och anpassning.

Åtgärdssteg:

 • Gör en uppföljning av de förändringar du har implementerat och mät resultaten.
 • Håll dig uppdaterad om de senaste SEO-trenderna och algoritmuppdateringarna.
 • Överväg att anlita en professionell SEO-konsult för en mer djupgående analys och strategisk vägledning.

För de som är intresserade av att ta sitt företag till nästa nivå genom SEO, erbjuder vi en kostnadsfri konsultation. Kontakta oss för att lära dig mer och börja din resa mot bättre sökmotorrankningar och ökad företagsframgång.

Vanliga Frågor (FAQs)

1. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se resultat med dessa SEO-åtgärder?

Svar: Resultaten kan variera beroende på din nuvarande SEO-status och konkurrenssituation. Vissa åtgärder, som att förbättra laddningstid och lokal SEO, kan ge snabba resultat, medan andra, som innehållsoptimering, kan ta längre tid.

2. Är dessa SEO-åtgärder endast för småföretag?

Svar: Nej, de flesta av dessa åtgärder är tillämpliga för företag av alla storlekar. Men vi har fokuserat på småföretag eftersom de ofta har begränsade resurser och behöver snabba, kostnadseffektiva lösningar.

3. Hur viktigt är mobiloptimering egentligen?

Svar: Mycket viktigt. Google har övergått till ”mobile-first indexing,” vilket innebär att den mobila versionen av din webbplats är den som indexeras och rankas. En mobiloptimerad webbplats är därför avgörande för god SEO.

4. Kan jag göra allt detta själv eller behöver jag anlita en expert?

Svar: Många av dessa åtgärder kan du genomföra själv, särskilt om du har grundläggande kunskaper i SEO. Men för mer komplexa uppgifter, som teknisk SEO eller strategisk planering, kan det vara värdefullt att anlita en expert.

5. Vad är Google My Business och varför är det viktigt för lokal SEO?

Svar: Google My Business är en gratis tjänst som låter dig hantera hur ditt företag visas på Google Sök och Maps. Det är en kritisk komponent i lokal SEO eftersom det hjälper ditt företag att synas i lokala sökresultat och ökar din synlighet i ditt geografiska område.

6. Hur ofta bör jag uppdatera min SEO-strategi?

Svar: SEO är en dynamisk disciplin som kräver kontinuerlig uppmärksamhet. Det är bra att regelbundet granska och uppdatera din strategi, särskilt efter större algoritmuppdateringar från Google.

————————————————————————————————————————

Beyond Digital Marketing grundades 2017 och drivs utav Charlotta Ullholm och Oliver Cartea som är seo konsulter. De har hjälpt många företag med seo i Göteborg men även jobbat mycket över hela Sverige. De strävar efter att bygga en digital marknadsföringsbyrå och arbetar med SEO och innehåll på svenska, spanska och engelska.

Glöm inte att beställa en SEO analys av din hemsida här hos oss!

Dela inlägg

Läs fler inlägg

Boka en SEO analys
SEO
Oliver Cartea

Varför behövs SEO?

Välkommen till ett inlägg som kommer att förändra ditt sätt att se på digital marknadsföring. Har du någonsin undrat varför vissa webbplatser alltid verkar dyka