fbpx

10 Marknadsföringsstrategier för småföretag som faktiskt fungerar

Småföretagare letar alltid efter nya och innovativa sätt att marknadsföra sina företag. Problemet är att många marknadsföringsstrategier som påstås vara effektiva inte är särskilt effektiva. I den här artikeln kommer vi att titta på elva marknadsföringsstrategier för småföretag som faktiskt fungerar.

 

Content marketing

En av de mest effektiva marknadsföringsstrategierna för småföretag är content marketing. Content marketing handlar om att skapa värdefullt och informativt innehåll för att hjälpa din målgrupp. Det kan vara i form av blogginlägg, artiklar, infografik eller till och med videoinnehåll. Nyckeln är att skapa spännande och värdefullt innehåll för din målgrupp.

En av de viktigaste aspekterna av content marketing är spridningen. Ditt innehåll kommer inte att nå din målgrupp utan en bra distributionsstrategi.

Det finns flera sätt att distribuera ditt innehåll, men att bli omnämnd på nyhetssajter är det bästa och snabbaste sättet. Genom att synas på stora nyhetssajter kan man snabbt nå en stor publik.

 

SEO

SEO-marknadsföring är en annan effektiv marknadsföringsstrategi för småföretag. SEO står för ”search engine optimization” och är en process för att optimera din webbplats så att den rankas högre i sökmotorerna. Ju högre din webbplats rankas, desto större är sannolikheten att människor hittar den när de söker efter nyckelord som är relaterade till ditt företag.

Många olika faktorer ingår i SEO. Det viktigaste är ändå att skapa högkvalitativt innehåll som är relevant för din målgrupp.

 

Facebookannonsering

Facebookannonsering är en annan effektiv marknadsföringsstrategi för småföretag. På Facebook kan du rikta dina annonser till en specifik målgrupp, så du kan vara mycket specifik när det gäller vem du vill att din annons ska visas.

Om du till exempel är ett lokalt företag kan du rikta dina annonser till personer som bor i din stad eller ort. Detta säkerställer att din annons ses av personer som med största sannolikhet är intresserade av din produkt eller tjänst.

 

Annonsera i nischade tryckta medier

En annan effektiv marknadsföringsstrategi för småföretag är att annonsera i nischade tryckta medier. Det kan vara en lokal tidskrift eller tidning som fokuserar på din bransch. Du kan nå en mycket målinriktad publik genom att annonsera i dessa publikationer.

Om du till exempel är en blomsterhandlare kan du annonsera i en lokal bröllopstidning. På så sätt kan du nå personer som planerar sina bröllop och som letar efter en florist.

 

E-postmarknadsföring

E-postmarknadsföring är en annan effektiv marknadsföringsstrategi för småföretag. Med hjälp av e-postmarknadsföring kan du skicka ut massmejl till din målgrupp. Nyckeln till att göra e-postmarknadsföring effektiv är att anpassa meddelandet och göra det relevant för mottagaren.

Du kan också använda e-postmarknadsföring för att skicka kuponger, specialerbjudanden och meddelanden.

 

Samarbeta med andra företag

En av de bästa marknadsföringsstrategierna för småföretag är att samarbeta med andra företag. Genom att samarbeta med andra företag kan du nå en större publik och få din produkt eller tjänst framför fler människor.

Dessutom kan du utnyttja deras kundbas och få dem att marknadsföra din produkt eller tjänst till sina kunder.

Det finns många sätt att samarbeta med andra företag. Ni kan till exempel samsponsra ett evenemang, anordna ett gemensamt webbseminarium eller erbjuda rabatter till varandras kunder.

 

Använd influencers för att skapa medvetenhet

Att bygga relationer med influencers är en annan bra marknadsföringsstrategi för småföretag. Influencers har ett stort följe på sociala medier eller i sin bransch. Genom att bygga relationer med dessa personer kan du få din produkt eller tjänst framför en större publik.

Det finns några olika sätt att bygga upp relationer med influencers. Ett sätt är att nå ut till dem direkt och fråga om de skulle vara intresserade av att visa din produkt eller tjänst på deras sida. Ett annat sätt är att delta i evenemang som de talar på eller deltar i. På så sätt kan du få kontakt med dem personligen och börja bygga upp en relation.

Om du har en produkt eller tjänst som du tror att en influencer skulle vara intresserad av, ta kontakt med dem och fråga om de är öppna för att samarbeta med dig. Att bygga relationer med influencers kan bidra till att öka medvetenheten om ditt varumärke och få dig framför en större publik.

 

Gå med i lokala företagsgrupper och handelskamrar

Dessa organisationer kan vara ett utmärkt sätt att nätverka med andra företagare, få ut ditt namn och lära dig om nya marknadsföringsmöjligheter. Dessutom erbjuder många av dem rabatter mellan medlemmar, vilket kan vara ett bra sätt att spara pengar på marknadsförings- och reklamkostnader.

 

Webinars och online-kurser

Ett annat bra sätt att lära sig om marknadsföring är att anmäla sig till webbseminarier eller onlinekurser. Det finns gott om gratis sådana där ute, och vissa kommer till en rimlig kostnad. Dessa kan vara ett utmärkt sätt att lära sig nya marknadsföringsstrategier, tips och tricks.

 

Google Adwords

Google AdWords är ett utmärkt sätt att få ditt företag att synas av personer som redan söker efter vad du har att erbjuda. Du kan placera annonser på Google.com och miljontals andra webbplatser. Dessutom betalar du bara när någon klickar på din annons, vilket gör det till en mycket kostnadseffektiv form av marknadsföring.

 

Varför är det viktigt att bygga upp en marknadsföringsstrategi för småföretag?

Det finns många skäl till varför det är viktigt att bygga upp en marknadsföringsstrategi för småföretag:

  1. Den hjälper dig att identifiera din målmarknad och fastställa de bästa sätten att nå dem.
  2. Den gör det möjligt för dig att sätta upp realistiska mål och följa dina framsteg över tid.
  3. Den ger dig en vägkarta för framgång som du kan hänvisa till när du genomför dina marknadsföringskampanjer.
  4. Att ha en strategi på plats hjälper dig att se till att du använder din tid och dina resurser så effektivt som möjligt.

 

Vilka är de vanligaste misstagen som små företag gör i sin marknadsföring?

Ett av de vanligaste misstagen som små företag gör med sin marknadsföring är att de inte följer upp sina framsteg. Utan att följa upp dina framsteg är det svårt att avgöra vad som fungerar och vad som inte fungerar. Dessutom underskattar många småföretag betydelsen av SEO och marknadsföring i sociala medier. Numera är det viktigt att ha en stark närvaro på både SEO och sociala medier om man vill nå sin målgrupp.

Dela inlägg

Läs fler inlägg

Boka en SEO analys
SEO
Oliver Cartea

Varför behövs SEO?

Välkommen till ett inlägg som kommer att förändra ditt sätt att se på digital marknadsföring. Har du någonsin undrat varför vissa webbplatser alltid verkar dyka