fbpx

Vad är innehållsmarknadsföring och vad är syftet med det?

Innehållsmarknadsföring är en strategi som är väl knuten till digital marknadsföring för att skapa och dela relevant och användbart innehåll med syfte att bygga ett starkt varumärke, öka trafiken, generera fler leads och skapa kundlojalitet. Det innebär att man fokuserar på att skapa innehåll som målgruppen är intresserad av och som hjälper dem att lösa ett problem eller få svar på en fråga. Detta innehåll kan vara i form av blogginlägg, videor, infographics, e-böcker, webinars, podcast etc.

Det handlar också om att bygga relationer med målgruppen genom att skapa innehåll som är relevant och användbart för dem. Man behöver då ha kunskap om sin målgrupp och veta vad de är intresserade av och vad som skulle kunna hjälpa dom.

Att skapa innehåll är bara en del av innehållsmarknadsföring, det är också viktigt att distribuera det på rätt plattformar och kanaler för att nå ut till målgruppen, såsom sociala medier, bloggar, e-post eller annat.

För att få ut det mesta av sin innehållsmarknadsföring bör man ha en strategi på plats. Det innebär att man ska ha tydliga mål och målgrupper, välja rätt kanaler för att nå målgruppen, skapa innehåll som är relevant och användbart för målgruppen och att mäta och utvärdera resultaten för att justera strategin efter behov.

Infographic om syftet om innehållsmarknadsföring

Fördelar 

Det finns många fördelar med att arbeta med innehållsmarknadsföring i sin marknadsföringsstrategi. För det första hjälper det till att öka tillförlitligheten hos en varumärke genom att visa att man är en expert på sitt område. För det andra kan det hjälpa till att öka trafiken till en webbplats och öka sökbarheten genom att skapa innehåll som rankar högt i sökmotorer. Det kan också hjälpa till att öka leadgenereringen genom att erbjuda e-böcker, webinars eller annat innehåll mot en lead.

Innehållsmarknadsföring kan också hjälpa till att bygga och vårda relationer med kunder genom att erbjuda innehåll som är relevant och användbart för dem. Detta kan leda till ökad kundlojalitet och försäljning.

Nackdelar

Det finns dock också nackdelar med innehållsmarknadsföring. Det kan vara svårt och dyrt att skapa högkvalitativt innehåll regelbundet. Det kan också vara svårt att mäta ROI (Return On Investment) på innehållsmarknadsföring.

Så skapar du en innehållsmarknadsföringsstrategi som når dina målgrupper

För att komma igång med innehållsmarknadsföring bör man följa dessa steg:

Definiera mål och målgrupper

Först och främst bör man bestämma vad man vill uppnå med sin innehållsmarknadsföring och vem man riktar sig till. Detta kommer att hjälpa till att styra valet av innehåll och kanaler.

Skapa en strategi

En strategi bör innehålla en plan för vad man ska skapa, var man ska publicera det och hur man ska mäta resultaten.

Skapa användbart och relevant innehåll

Det är viktigt att skapa innehåll som är användbart och relevant för målgruppen. Det bör också vara välstrukturerat och enkelt att läsa.

Välj rätt kanaler

Det är viktigt att välja rätt kanaler för att nå målgruppen. Detta kan vara sociala medier, bloggar, e-post eller annat.

Mät och utvärdera resultaten

Det är viktigt att mäta och utvärdera resultaten för att se om man når sina mål och för att justera sin strategi efter behov.

Var konsekvent

För att skapa ett starkt varumärke och bygga relationer med kunder är det viktigt att vara konsekvent med att skapa och dela användbart och relevant innehåll

Använd en redigeringsverktyg för att förbättra innehållet

För att göra det enklare att skapa och publicera innehåll kan man använda verktyg som hjälper till med redigering, publicering och mätning.

 

Hur ska du tänka kring din content-strategi?

Förutom det som vi nämnde ovan, så är det också viktigt att tänka på:

Varumärke och ton

Det är viktigt att skapa ett starkt varumärke och att vara konsekvent med tonen i innehållet.

Flexibilitet

Det är viktigt att vara flexibel och att vara redo att justera sin strategi efter förändringar i marknaden eller målgruppen.

Kollaboration

Innehållsmarknadsföring är ofta en teaminsats, så det är viktigt att samarbeta med andra avdelningar och experter för att skapa och distribuera innehåll.

SEO

Det är viktigt att optimera innehållet för sökmotorer för att öka sannolikheten att det rankar högt i sökresultaten.

Optimerat innehåll för mobila enheter

Många människor använder mobila enheter för att söka efter information, så det är viktigt att se till att innehållet är optimerat för mobila enheter.

Analysera data

Det är viktigt att analysera data för att se hur innehållet presterar och för att fatta bättre beslut om vad man ska skapa och publicera.

Engagemang

Det är viktigt att få målgruppen att engagera sig med innehållet genom att skapa innehåll som är relevant, användbart och roligt.

A/B-test

Det kan vara bra att göra A/B-tester för att se vilket innehåll som fungerar bäst för målgruppen. Vet du inte vad A/B-test är kan du läsa en förklaring på Wikipedia här.

Influencer Marketing

Det kan vara bra att samarbeta med influencers för att nå ut till en bredare publik och öka trovärdigheten hos varumärket.

Skapa innehåll på olika språk

Om man har en internationell målgrupp kan det vara bra att skapa innehåll på olika språk för att nå ut till dem på deras modersmål.

Integrering med andra kanaler

Det kan vara bra att integrera innehållet med andra kanaler som e-postmarknadsföring, sociala medier eller PPC-annonser för att öka effektiviteten.

 

Vem ska använda sig utav innehållsmarknadsföring?

De flesta företag och organisationer, oavsett storlek eller bransch, som vill öka sin online-närvaro och nå ut till sina målgrupper.

Du kan fundera på följande frågor:

 1. Har du tydliga mål för din marknadsföring och en klar bild av din målgrupp?
 2. Har du tid och resurser att skapa och publicera regelbundet högkvalitativt innehåll?
 3. Är du villig att investera i verktyg och expertis för att skapa och optimera innehållet?
 4. Är du beredd att mäta och utvärdera resultaten och justera din strategi efter behov?

 

Om du kan svara ja på dessa frågor, är det troligt att det kan vara en lämplig strategi för dig. Men om du inte har tid eller resurser, kan det vara svårt att få ut det mesta av din innehållsmarknadsföring. Det är därför viktigt att vara realistisk när man väljer en strategi och att anpassa den efter de förutsättningar man har.

 

Vad är skillnad mellan innehållsmarknadsföring och traditionell reklam?

De skiljer sig från varandra på flera sätt. Här är några av de viktigaste skillnaderna:

 1. Syfte: Content marketing syftar till att skapa användbart och relevant innehåll för att bygga ett starkt varumärke och öka trafiken och leadgenerering, medan traditionell reklam syftar till att sälja produkter eller tjänster direkt.
 2. Innehåll: Content marketing innehåller vanligtvis informativt eller underhållande innehåll som blogginlägg, videor, infographics, e-böcker och webinars, medan traditionell reklam innehåller vanligtvis annonser som TV-annonser, radioreklam, tidningsannonser och banderoller.
 3. Målgrupp: Content marketing riktar sig till en specifik målgrupp och försöker att engagera dem genom att skapa innehåll som är relevant och användbart för dem, medan traditionell reklam riktar sig till en bredare publik och försöker att sälja produkter eller tjänster till dem.
 4. Metod: Content marketing använder sig ofta av pull-strategier, där målgruppen söker efter innehållet, medan traditionell reklam använder sig av push-strategier, där annonsen skickas ut till en bredare publik.
 5. Mätning: Content marketing mäts vanligtvis genom metrics som trafik, leadgenerering, engagemang och kundlojalitet, medan traditionell reklam mäts vanligtvis genom metrics som exponering, reach och sälj.
 6. Annonsering: Content marketing involverar vanligtvis inte annonsering, utan istället fokuserar på att skapa och dela innehåll som är användbart och relevant för målgruppen. Traditionell reklam involverar vanligtvis annonsering, som kan vara på annonsplatser som tidningar, TV, radio eller online.
 7. Budskap: Content marketing handlar ofta om att bygga förtroende och relationer med målgruppen genom att skapa innehåll som är relevant och användbart för dem, medan traditionell reklam handlar mer om att sälja en produkt eller tjänst genom att visa dess fördelar och kvaliteter.

 

Således kan man säga att denna strategi är mer fokuserad på att bygga relationer och förtroende med målgruppen genom att ge dem användbar information och underhållning, medan traditionell reklam är mer fokuserad på att sälja produkter eller tjänster genom att visa deras fördelar och kvaliteter.

Behöver du hjälp med innehållsmarknadsföring?

Boka en tid med oss så kan vi diskutera vilka möjligheter ni har och hur vi kan vara till hjälp.

Sammanfattning

Sammantaget är innehållsmarknadsföring en kraftfull strategi som kan hjälpa till att bygga ett starkt varumärke, öka trafiken, leadgenerering och kundlojalitet. Men det kräver en välplanerad strategi samt tid och resurser för att skapa högkvalitativt innehåll regelbundet. Det är viktigt att ha en tydlig målbild och målgrupp, och att välja rätt kanaler för att nå dem. Det är också viktigt att mäta och utvärdera resultaten för att justera strategin efter behov.

Det finns olika typer av innehåll som kan användas inom innehållsmarknadsföring, till exempel blogginlägg, infographics, videor, e-böcker och webinars. Det är viktigt att välja rätt typ av innehåll för att nå målgruppen på bästa sätt.

För att lyckas med innehållsmarknadsföring är det också viktigt att skapa innehåll som är användbart och relevant för målgruppen. Det bör också vara välstrukturerat och enkelt att läsa, med tydliga rubriker och underrubriker.

En annan viktig faktor för att lyckas med innehållsmarknadsföring är att skapa ett varumärke som är känt för att alltid leverera kvalitet och värde. Detta kan ske genom att skapa ett varumärke som är känt för att alltid leverera kvalitet och värde.

Således är innehållsmarknadsföring en viktig strategi för att bygga ett starkt varumärke, öka trafiken, leadgenerering och kundlojalitet. Men det kräver en välplanerad strategi, tid och resurser för att skapa högkvalitativt innehåll regelbundet och mäta och utvärdera resultaten för att justera strategin efter behov.

————————————————————————————————————————

Beyond Digital Marketing grundades 2017 och drivs utav Charlotta Ullholm och Oliver Cartea som är seo konsulter. De har hjälpt många företag med seo i Göteborg men även jobbat mycket över hela Sverige. De strävar efter att bygga en digital marknadsföringsbyrå och arbetar med SEO och innehåll på svenska, spanska och engelska.

 

Dela inlägg

Läs fler inlägg

Boka en SEO analys
SEO
Oliver Cartea

Varför behövs SEO?

Välkommen till ett inlägg som kommer att förändra ditt sätt att se på digital marknadsföring. Har du någonsin undrat varför vissa webbplatser alltid verkar dyka