fbpx

Amazon annonsering - Vi hjälper dig att komma igång snabbt!

Äntligen finns Amazon i Sverige! För att lyckas väl med att sälja dina produkter via Amazon måste du lära dig hur du kan annonsera på bästa sätt. I den här artikeln lär vi dig allt du behöver veta om hur det går till, för att få ett försprång mot dina konkurrenter.

Att sälja produkter på Amazon

Amazon är en sajt för handel på nätet. Såväl privatpersoner som företag kan sälja sina produkter på Amazon. Man behöver inte ens ha en egen sajt, utan all försäljning sker på Amazons egen sajt. På sajten finns ett så kallat Seller Central. Det är där säljarna kan lägga till beskrivningar av sina produkter, uppdatera hur många produkter som finns i lagret, administrera betalningar med mera. Förutom Seller Central finns också Vendor Central. Detta är för större företag som samarbetar direkt med Amazon Retail.

Kostnaden för försäljning på Amazon

Det finns två olika sorters försäljning på Amazon. Vilken du ska välja beror på om du tror att du kommer att sälja många eller få varor. Om du tror att du kommer att sälja färre än 40 varor per månad passar Individual Plan bäst för dig. Här betalar du 0,99 USD per såld produkt, utan någon månadsavgift. Det kan tillkomma andra avgifter beroende på vilken slags produkt du säljer. Om du däremot tror att du kommer att sälja fler än 40 varor per månad är det Professional Plan du ska välja. Detta kostar 39,99 USD per månad och en avgift per såld produkt.

För dig som vill ha VIP-behandling

Om du vill få extra bra behandling väljer du att bli medlem i klubben Prime till en fast månadskostnad. Här får du till exempel gratis frakt inom två dagar, Prime Photos med obegränsad förvaring på deras cloud, knappar där du kan beställa direkt när en vara tar slut och så vidare.

Guide till Amazon annonsering

Om du känner till Google Ads förstår du direkt hur det fungerar på Amazon. Annonseringen här är nämligen väldigt lik den på Google Ads. När du skriver in det ord du söker efter i fältet får du upp många resultat. Bland resultaten hittar du sponsrade produkter. För att veta vilka de är ska du kolla efter “sponsored” eller “ad”.

Om du vill att dina produkter ska synas så bra som möjligt kan du lägga ett bud för vart och ett av de specifika sökorden du väljer. Om olika säljare lägger bud på samma keyword är det den som har det högsta budet och den bästa annonskvaliteten som vinner ordet. Den vars ord vann auktionen kommer högre upp i Amazons SERP.

Betalningen sker som PPC, det vill säga att du bara betalar när någon faktiskt klickar på din annons. Om du vill kan du också visa dina annonser inne på en sida med produkter. På samma sätt får du upp sponsrade produkter som har anknytning till din sökning.

Val av sökord

Det är avgörande att välja rätt sökord som du vill synas för. Du kan antingen välja dem själv eller låta Amazon välja för dig. Du bör välja sökord efter vad potentiella kunder verkligen söker efter. För att hitta de rätta orden kan du använda dig av olika tredjepartsverktyg, till exempel Google sökordsplanerare. Du kan också kolla in vilka ord konkurrenterna använder för liknande produkter. I Amazons system kan du antingen buda specifika summor för lika sökord eller samma bud på alla sökord i ett standardbud för annonsgruppen.

Så här matchas sökorden

Vid annonsering kan sökorden matchas på några olika sätt. Du väljer vilket sätt som passar dig som bäst.

  •       Bred matchning: den billigaste sorten. Här matchas fraser som kan kopplas till ditt keyword. Du kan få många klick här, eftersom detta omfattar om kunderna skriver andra ord före eller efter ditt keyword. Det är viktigt att du går igenom sökningarna ibland för att ta bort sökningar som inte ger det resultat du är ute efter.

  •       Fras-matchning: mer specifik än den breda matchningen. Här matchas fraser som innehåller de keywords du väljer. Detta innebär när dina keywords är i den exakta ordningen som du skrivit dem. Det omfattar däremot också om det är felstavningar, plural, ord före eller ord efter.

  •       Exakt matchning: den dyraste sorten. Här matchas dina exakta keywords i den ordning du bestämmer. Det omfattar också om det finns ord före eller efter.

  •       Negativ matchning: antingen fras-matchning eller exakt matchning. Här väljer du de keywords du inte vill synas för.

Andra sorters annonsering

En annan sorts annonser är SPA, Sponsored Product Ads eller sponsrade produktannonser på svenska. Detta är den vanligaste typen av annons på Amazon. Den kan antingen handla om keyword eller produkten. Keyword visas både på sidan med sökresultat och på sidan med beskrivning av en produkt. Om det är SPA med produkten visas den på sidan med beskrivning av produkten. I SPA syns produkten, priset och lagerstatusen. Det ser precis ut som alla andra produkter bland sökresultaten, med skillnaden att de är märkta med “sponsored” eller “ad”.

De flesta börjar med SPA, eftersom det är så enkelt. Dessutom syns din produkt väl med den här sortens annonsering. Du får också mycket trafik till sidan med produkten, vilket givetvis ger bättre möjlighet att sälja din produkt. När produkten säljs märks detta i algoritmerna hos Amazon, vilket höjer din organiska rankning. Om kunderna dessutom är nöjda och skriver bra recensioner ökar detta också din organiska rankning. SPA kan också ses som ett bra sätt att konkurrera. Om du får en annonsplats betyder det att dina konkurrenter inte kan få en. Det finns nämligen bara utrymme för ett begränsat antal annonser.

En annan sorts annonser är Sponsored Brands Ads, SBA, eller HSA, Headline Search Ads, som de tidigare kallades för. På svenska kallas de för sponsrade varumärkesannonser. Dessa är tillgängliga för företag som har fler än tre produkter till försäljning, så kallade varumärkesägare. Innan den här sortens annons kan användas måste varumärket registreras i varumärkesregistret Amazon Brand Registry. När varumärket registrerats där är det möjligt att skapa en egen varumärkessida hos Amazon. Detta är gratis och ett bra sätt att bygga upp kännedom om ditt varumärke och även öka försäljningen av dina produkter.

Fokus i SBA är snarare på varumärket än på specifika produkter. Den här sortens annons visas högst upp av alla sökresultat. Det är en banner, där företaget kan välja att visa tre utvalda produkter. Den stora fördelen med SBA är att kunden ser annonsen innan han/hon vet precis vad de vill ha. När kunden klickar på annonsen kommer han/hon till en anpassad landningssida.

Ytterligare en sorts annons är Product Display Ads. Detta betyder att du kan välja att rikta din annons mot intressekategorier eller välja från en lista av varor. Här kan du till exempel välja produkter som liknar de du vill sälja. Den här annonsen syns nämligen på sidan med beskrivningen av en produkt och på Amazons partners sajter. Detta gör att annonsen kan nå ut till fler kunder än bara de som besöker Amazons sajt.

Är det värt för mig att annonsera på Amazon?

Om du säljer produkter på Amazon kanske du undrar om det är värt att marknadsföra dig där. Vi anser att det är det. Det är nämligen det bästa sättet att få potentiella kunder att se dina produkter. Den som besöker Amazon är där för att handla, vilket är en bra utgångspunkt för dig som försäljare. Dessutom har Amazon väldigt många besökare, så du får ett stort antal människor som är potentiella kunder.

Är det inte lika bra med bara organisk försäljning?

Som på de flesta sökmotorer finns det både organiska resultat och betald annonsering på Amazon. Det organiska resultatet skapas av beskrivningen av produkten, storleken på försäljningen, konverteringsgraden, recensionerna med mera. Det är bara en del av detta du som försäljare kan påverka.

Den betalda annonseringen kan du däremot påverka mycket mer. Du behöver visserligen betala varje gång någon klickar på din produkt, men din produkt kommer också betydligt högre bland resultaten. Och det är just det som antagligen leder till mer försäljning.

Till skillnad från exempelvis Google påverkas dessutom din organiska rankning på Amazon av din annonsering, så därför har den stor betydelse här.

Olika delar i en annonskampanj

En annonskampanj består inte bara av själva annonsen. Förutom annonsen finns det fler delar. Låt oss börja med att se kampanjen som en pyramid. Längst ner finns många olika byggstenar och högst upp är själva mästerverket. Mitt på pyramiden finns grupper med annonser som har någonting gemensamt. Innan du sätter igång kan du bestämma dig för kampanjens namn, din dagliga budget, din målstyrning och eventuella negativa sökord.

Vad gäller kampanjens namn är det oftast bäst med ett så enkelt namn som möjligt. Namnet kan till exempel vara samma som namnet på din produkt, till exempel väska, pärlor eller skor.

Den dagliga budgeten är hur mycket pengar du har att använda på annonser varje dag. Tänk på vilka marginaler du har vid inköp, vilka marginaler du har efter dina och Amazons kostnader och vilken vinstmarginal du är ute efter. Till din hjälp har du Amazons ACoS, Advertising Cost of Sale. Detta är ett tal som visar hur effektiva dina annonskampanjer är. Det räknas ut genom att ta summan med pengar du använt till dina annonser dividerat med de intäkter dina annonser genererat.

Målstyrningen är om du vill styra mot automatisk eller manuell. Automatisk betyder att du litar på att Amazons algoritmer är de bästa för dig. Här väljer nämligen Amazon sökord och fraser för din produkt. Vid manuell däremot är det du själv som väljer sökord och fraser. Du kan givetvis ta hjälp av tredjepartsverktyg om du vill. I produktmålstyrningen kan du också styra dina produkter mot utvalda produkter eller kategorier.

De negativa sökorden är som sagt de ord du inte vill att annonsen ska komma upp för.

När du valt dessa parametrar är det dags att gruppera ihop dina annonser i olika grupper. Här ställer du också in sökord oh matchningstyper, standardbud på sökorden, negativa sökord och produkten du vill marknadsföra. 

Hjälp med att komma igång

Nu när du vet hur allt fungerar mer eller mindre är det dags att komma igång med din annonsering på Amazon. Om du vill kan du ta hjälp av en så kallad Amazonbyrå. Om du föredrar att göra det själv kan du med vår hjälp arbeta ut en väl fungerande strategi. Börja med att definiera dina mål. Vilka mål har du och hur kan du veta när du nått dem?

När du arbetat fram dina mål är det dags att ta dig en titt på dina ACoS, Advertising Cost of Sale. Detta är som sagt ett nyckeltal som visar hur väl din annonsering fungerar, det vill säga hur mycket intäkter du får i relation till hur mycket pengar du lagt ner på annonseringen. Genom att räkna ut detta nyckeltal kan du på ett enkelt sätt jämföra nyckeltalet vid olika tillfällen och se hur det går för dig.

Nästa steg är att välja rätt målstyrning. Detta handlar alltså om huruvida du vill välja sökord, matchning och så vidare själv eller om Amazons algoritmer ska välja för dig.

Därefter är det dags att välja rätt sökord. För att välja rätt sökord kan du använda dig av Googles sökordsplanerare eller andra tredjepartsverktyg. Du kan också kolla vad konkurrenterna använder sig av. Målet är att hitta de sökord som många söker på, men som ändå är relativt billiga att lägga ett bud på. När du väl valt sökord behöver du analysera dem lite då och då för att se vilka som fungerar som bäst.

Nu är det en bra idé att analysera din produkt. Är din produkt tillräckligt bra för att stå sig mot konkurrenternas produkter? Vad gäller för dina produkters priser jämfört med konkurrenternas priser? Här är det viktigt att optimera produktsidorna, så att så många kunder som möjligt verkligen ska köpa din produkt.

Sist, men inte minst, är att välja din dagliga budget. Hur mycket har du råd att betala för annonseringen per dygn? Tänk på att manuellt och automatiskt valda sökord inte kostar detsamma. Manuellt valda ord kostar oftast dubbelt så mycket, men de ger också för det mesta bäst resultat. En del annonsörer väljer att kombinera manuella och automatiska kampanjer. Då kan du såklart också jämföra de olika resultaten med varandra.

Så här blir du som mest framgångsrik

För att vara framgångsrik inom Amazon annonsering räcker det inte bara att lansera en bra kampanj. Du måste hela tiden kolla din strategi, analysera de olika delarna, ändra och så vidare. Till slut kanske du kan arbeta fram en bra strategi, men de här sakerna ändras hela tiden och du måste ändra strategin därefter. Annars kommer du inte att kunna hålla dig på topp särskilt länge. Det är framförallt följande tre saker som är viktiga att göra.

För det första är det viktigt att hålla koll på Amazon Ads-kampanjerna hela tiden. Kolla vilka sökord som fungerar. De som inte fungerar behöver du ta bort och de andra finjusterar du allteftersom.

För det andra bör du satsa på de bästa sökorden. Lite då och då kommer du se sökord som drar in mycket trafik och som ger hög försäljning. Även om dessa sökord är dyrare är det värt att satsa mer på dem, eftersom de också ger dig större intäkter.

För det tredje är det en bra idé att testa nya sorters annonsering. Det är bra att börja med Sponsored Products Ads, men efter ett tag kan du testa andra annonsformat. Sponsored Brands Ads är till exempel riktigt bra. Konkurrensen är mindre med de här annonserna och du har mycket att vinna. Genom att testa olika möjligheter kan du hela tiden utveckla dig och få fler och fler kunder.

Du kan också ta hjälp av Amazon för att analysera din annonsering. Deras verktyg består av en klickbaserad “last click model”, ett 14 dagars attributionsfönster och att utesluta order som avbokas inom 72 timmar. På det här sättet följer Amazon upp data och ser hur väl annonseringen fungerar.

Slutsats

Det lönar sig att lägga ner lite möda och tid på att få den bästa annonseringen på Amazon. Genom bra annonsering kommer du att få fler kunder och högre intäkter. Lycka till!